PODRÓŻ KULINARNA DO STACJI ...
W dniu 6 grudnia byłam z grupą ze szkolenia w restauracji Stacja Smaku w Udorpiu k.Bytowa.
Restauracja ta serwuje dania kuchni przede wszystkiem staropolskiej ale także ma do zaoferowania pyszne
dania kuchni regionalnej kaszubskiej.
Miałam okazję posmakować wyśmienite dnanie rybne; zapiekany dorsz z sosem grzybowym z prawdziwymi
grzybami pod serową pierzynką, do tego dania serwowano surówki o różnych smakach,
wszystko wyglądało bardzo apetycznie a smakowało wyśmienicie.
Dorsz z pieca
Pyszny deser
Smaczna zapiekanka
Szew kuchni Pan Mariusz Sulikowski, opowiedział nam o tych potrawach oraz o swojej pracy w
restauracji. Seniorzy mieli okazję wymienić się poglądami na temat potraw z naszego regionu, co niektórzy
wspominali potrawy z dziećiństwa.
Mieliśmy też okazję skosztować pysznego deseru - fantazja lodowa z sosem truskawkowym , bitą śmietaną
potarte płatkami czekolady, które polecił nam szef kuchni.
Na sam koniec zrobiliśmy sobie wspólne zdjęcie wraz z szefem kuchni.
Pod wodospadem